top of page
Botters in de haven van Elburg

Elburg

Welkom in Elburg!

Gelegen in het centrum van het historische vissersstadje ligt restaurant 't Olde Regthuys. Waar voorheen vermoedelijk recht werd gesproken kunt u nu uitgebreid genieten.

Wie in Elburg loopt waant zich in historie. De grachten, stadsmuren, scheve huizen en smalle steegjes zorgen voor een unieke sfeer. Het stadje grensde tot voorheen aan de Zuiderzee, wat visserij tot een belangrijk handelswaar maakte voor de inwoners. De historische botters en de Vischpoort zijn tot op vandaag de dag de symbolen van het stadje dat al in 1233 stadsrechten ontving.

Het centrum van Elburg is intiem: alles ligt op loopafstand. Bezoek de botterwerf, de kazematten, de touwslagerij of een van de vele musea. Doorbreek de dag met een bezoekje aan ons mooie restaurant!

Wat Elburg nog meer te bieden heeft? Een hele boel! We zetten hier wat leuke tips voor je op een rijtje:

Vischpoort in Elburg

Al meerdere malen is Elburg geprezen als plek om te bezoeken. Bijvoorbeeld door Skyscanner! Bekijk het artikel hier.

Evenementen

Ook zetten we wat leuke evenementen in Elburg voor je op een rijtje! Bekijk ze hier

Vischpoort in Elburg

Elburg vesting

Het centrum van Elburg is een museum op zich! Al in 1233 ontving Elburg stadsrechten. Het middeleeuwse uiterlijk is overal in de stad terug te vinden. Elburg is dan ook een van de steden met de grootste monumentendichtheid in Nederland, wat het zeer interessant maakt voor cultuurliefhebbers.

Meer weten over Elburg? Kijk op:  www.bezoekelburg.nl

Musea

Gemeente Elburg kent maar liefst 11 musea, waaronder Bottermuseum 'De Hellege', het Nationaal Historisch Orgelmuseum en het Joodse Museum Sjoel. Nergens in Nederland is de geschiedenis van de joden in de mediene – de provincie – zo mooi uitgewerkt.

Visafslag in Elburg
Haven met botterwerf in Elburg

De Historische Botterwerf

Voor zowel cultuurliefhebbers als watersporters is de haven een lust voor het oog. Aan de haven bevindt zich de botterwerf, die zich verantwoordelijk houdt voor de historische vloot, de botters die ten alle tijden in de haven liggen.

Het Veluwemeer

Naast het historische centrum en de haven zelf bevind je je aan het Veluwemeer. Aan het meer liggen de stranden van Elburg. Het meer is een heerlijke plek om tot rust te komen, maar ook ideaal voor de watersporters. Voorbij het Veluwemeer waan je je richting de polder.

Veluwemeer
De Veluwe

De Veluwe

Elburg is onderdeel van de Veluwe. De Veluwe is een beboste landstreek en een voormalig kwartier van het hertogdom Gelre. In het gebied bevinden zich zandverstuivingen, heides, vennen en bossen. Een prachtige locatie voor een lekkere wandeling of mooie fietstocht. 

Geldersch Landschap

Wat kenmerkend is voor Elburg is de hoeveelheid groen in de gemeenschap. In de regio bevindt zich het Geldersch Landschap, dat tot monumentaal erfgoed behoort. Hier kun je genieten van een van de vele fiets- of wandelroutes.

Bos bij Geldersch Landschap
bottom of page